Álló muskátli

Pelargonium zonale, Geraniaceae
Álló muskátli

Tulajdonságok

A gólyaorrfélék kevés kivétellel Dél-Afrikából származnak, ahol többé-kevésbé kb. 250 szukkulens fajta található, melyek lágyszárúként vagy bokorként fordulnak elő. Balkon- és cserepes növényként az álló muskátlik kedveltek fehér, rózsaszín, tűzpiros színű virágokkal, mintás, bársonyos levelekkel. Balkonládát csüngő muskátli nélkül is nehéz elképzelni. A csüngő muskátli virágainak színpalettáján a piros, piros-fehér, lazacszínű, rózsaszín, élénkvörös és lila virágok találhatóak meg. A csüngő muskátli hajtásainak hossza akár 1,5 m is lehet.

Származás

Dél-Afrika


Elhelyezés

Lehetőség szerint napos helyre tegyük, mert árnyékolt helyen a virágzás alábbhagy. Az álló muskátli virágai nem bírják, ha eső éri őket, ezért az eső ellen védeni kell őket.


Öntözés

A nyár folyamán mindig bőségesen öntözzük, tartós áztatás nélkül. A hűvös átteleltető helységben éppen hogy tartsuk nedvesen a földet.

A csüngő muskátlik öntisztulók, ami azt jelenti, hogy az elvirágzott részeket nem kell leszedni. Az álló muskátlin az elvirágzott részeket el kell távolítani.


Tápanyagellátás

Használjuk hetente egyszer az öntözővízzel a SUBSTRAL® tápoldat muskátlihoz és balkonnövényekhez műtrágyát.

Tápanyagellátás hosszútávra: használjon kéthavonta  SUBSTRAL® táprudacskák balkonnövényekhez terméket. Szintén praktikus a SUBSTRAL® Osmocote® hosszú hatástartamú virágtrágya - 6 hónapos hatással virágföldbe történő belekeverése.

Átteleltetés alatt a tápanyagellátást szüneteltessük.
 
Ápolás

Az elvirágzott részeket folyamatosan távolítsuk el (a nem öntisztuló fajtáknál).


Virágzás

Áprilistól októberig.


Szaporítás

Dugványozással augusztustól legkésőbb márciusig.


Tipp

Virágzó növények esetén vigyázni kell a növényvédő-szerek használatával.
A levél alján található barna foltok többnyire a túl sötét hely miatt, vagy a túl magas páratartalom miatt keletkeznek. Esténként már nem célszerű a növényeket öntözni. Ideálisabb a kora reggeli öntözés.


Ültetés

Vásárolt, vagy saját nevelésű fiatal növényeket egymástól 20 cm távolsággal ültessük el.


Átteleltetés

Ne rakjuk téli helyükre nedves földlabdával. Távolítsuk el az elhervadt, elsárgult részeket, és rövidítsük meg a túl hosszú hajtásokat. Világos, 5 °C-os helyen tároljuk. A vízesés fajtáknál inkább a dugványokat teleltessük át. Néha-néha kissé öntözzük meg őket. Februárban a zöld ágakat vágjuk vissza 3- 4 csomóra, és dugjuk új földbe. Télen nem kell trágyázni.

 

Kártevők

A muskátlikat előszeretettel támadják meg a levéltetvek. Túl nedves környezetben megjelenhetnek az árnyéklegyek, melyek lárvái gyökérkárosodást okoznak. Ez ellen megoldás a száraz növénykultúra. Ezen túlmenőleg a muskátlik hajlanak a rozsdásodásra.

vissza
Termékajánlatok
Minden fontos tápanyagot és értékes nyomelemet tartalmaz, mely a balkon- és dézsás növények erőteljes és dús virágzásához szükséges 2 hónapon keresztül.
Letölthető katalógusok, szórólapok:
„A növényvédőszerekkel és vegyszerekkel óvatosan bánjunk.
A használat előtt olvassuk el a címke és a termékleírás utasításait.”


Evergreen Garden Care főoldal Substral főoldal Celaflor főoldal Naturen főoldal