Azálea

Rhododendron simsii, Ericaceae
Azálea

Tulajdonságok

Az azálea a múlt században kereskedőkkel érkezett Kínából Angliába. Később főleg belga és német tenyésztők csodálatos fajtákat nemesítettek a legpompásabb színárnyalatokban. Az azálea a rododendronok családjába tartozik. Származási helyén, árnyékos hegyoldalak ritkásabb erdeiben nő humuszban gazdag talajon, hűvös, sűrűn ködös klímában. Ilyen környezetben 1 m magas bokornagyságig tud fejlődni. Méreg számára a nagy meleg, száraz levegő és száraz földlabda. A savanyú talajt részesíti előnyben. Szakkereskedésekben speciális virágföld kapható azáleák számára.

Hazája

Kína, Japán, Tajvan


Elhelyezés

Friss, hűvös, levegős, világos - félárnyékos hely, napsütés nélkül. Május közepétől félárnyékos helyre kiültethető. Ősszel és télen 5° - 12° között, kell tartani, hogy a rügyek beérjenek. Amint megpattantak a rügyek, kb. 18 °C-os helyre kell állítani.


Öntözés és tápoldatozás

Csak lágy vízzel szabad öntözni. Az azáleák nem viselik el a meszet. Soha nem szabad a földlabdát kiszáradni hagyni, de a pangó vizet feltétlenül kerülni kell. Nyáron bő öntözést igényel. A rügyek fejlődéséhez a növényt ősszel valamivel szárazabban kell tartani. Virágzás után augusztusig kéthetente alacsony koncentrációban trágyázni kell.


Ápolás

Virágzás után az elvirágzott részeket rendszeresen ki kell törni. A hajtásokat kora nyáron többször vissza kell metszeni. Ez bokros növekedést eredményez. A fiatal hajtásokat, melyek április előtt, illetve virágzás közben fejlődnek, ki kell csípni.

Virágzás ideje

Októbertől áprilisig

 

Szaporítás

Fejdugványokkal 20° és 25 °C közötti talajhőmérséklet mellett. Nehéz, ezért csak speciális kertészetek végzik.

 

Tipp

A szobában nevelt azáleák kitűnően alkalmasak bonsaiként történő neveléshez. A kertészetekben többször visszametszik őket, így már bokrosan kerülnek a kereskedelembe. Legideálisabb a cserépben nevelt azálea, melyet nyáron árnyékos, nedves helyre kiültettek a kertbe, és ősszel visszametszették, majd bonsai-tálba ültették.

Egyetlen hátrány: az azálea-fa törékeny. A bonsai-szakértők ezért az ágak hajlításához két ujjal történő megtámasztást javasolnak.

vissza
Termékajánlatok
Letölthető katalógusok, szórólapok:
„A növényvédőszerekkel és vegyszerekkel óvatosan bánjunk.
A használat előtt olvassuk el a címke és a termékleírás utasításait.”


Evergreen Garden Care főoldal Substral főoldal Celaflor főoldal Naturen főoldal