Csüngőágú fikusz

Ficus benjamina, Moraceae
Csüngőágú fikusz

Tulajdonságai
A Ficus nemzetség több mint 800 fajtája szobanövényként ismert. A legkedveltebb a nagylevelű gumifa (Ficus elastica) és a kecses csüngőágú, vagy kislevelű fikusz (Ficus benjamina). Kisebb levelei vannak, bokorszerű növekedésű és idősebb korában ívesen hajló ágai vannak. A Ficus elastica „Decora” változata a klasszikus gumifa, fényes bőrszerű zöld levelekkel. Mindkét fajtából vannak fehér, illetve sárga lombú változatok. Idővel mindkettőből akkora nagy növények lesznek, hogy már nem férnek el a szobában.

 

Származás
India

 

Elhelyezés
Világos, félárnyékos szabadon álló hely, közvetlen napsütést nem kedveli. Az idősebb példányok védett, nem napos helyen szabadban is jól érzik magukat nyáron.

A téli hőmérséklet 16-18 ºC között legyen, a színes levelű változatok a 20 ºC-ot kedvelik.

 

Öntözés
Egész évben mérsékelten nedvesen kell tartani, a téli nyugalmi periódusban keveset öntözzük.

 

Tápanyagellátás
Tápoldatot hetente egyszer adjunk az öntözővízhez, pl. SUBSTRAL® tápoldat zöld növényekhez és páfrányokhoz műtrágyát. A téli hónapokban októbertől februárig csak havonta kétszer tápoldatozzuk.

Praktikus megoldást kínál a Substral® táprudacskák zöld növényekhez, melyet kéthavonta kell használni. Októbertől februárig felezzük meg a felhasznált mennyiséget, vagy álljunk át folyékony tápoldatra.

 

Ápolás
Visszametszés, alakítás mindkét fajnál bokrosodáshoz vezet.

 

Átültetés
Kétévenként javasolt

 

Szaporítás
A Fikusz fajok jól szaporíthatók hajtásvég dugványokkal, kb. 25 ºC-os hőmérsékleten.

 

Tipp
Levélfoltosodás, levélhullás illetve sárgulások a levélen többnyire ápolási hibákból vagy a rossz elhelyezésre vezethető vissza. Ez leginkább fényhiányban, pangó vízben, kiszáradástól, száraz levegőtől, vagy gyökérszinten alacsony hőmérsékletből ered. Ezen túlmenően a nagy talajnedvesség illetve az erős hőmérsékletingadozások következtében parás foltok jelennek meg.
Egyes típusok érzékenyen reagálnak a növényvédőszerekre, ezért kezelés előtt végezzünk próbapermetezést kis felületen.

 

Átteleltetés
Ha télen túl sötét helyen teleltetjük, levélhullás lehet a következménye, ezért figyeljünk a világos elhelyezésre. A hőmérséklet legyen 16-18 ºC között. Huzatot és pangó vizet mindenképpen kerüljük el.

 

Kártevők
A fikuszokat előszeretettel támadják meg a gyapjas illetve a pajzstetvek. Mindkét kártevő a nehezen leküzdhető kártevők közé tartoznak, mert a pajzsuk illetve viaszos váladékuk védi őket. Az ezüstösen elszíneződő levelek esetén általában tripsz károsításról van szó.

 

Alternatív Termékajánlatok:
 SUBSTRAL® táprudacskák zöld növényekhez
Minden fontos tápanyagot és nyomelemet tartalmaz, amire az erőteljes növekedéshez szükség van – két hónapos tápanyag utánpótlás egyetlen mozdulattal.
 SUBSTRAL® Tápoldat szobanövényekhez
Folyékony tápanyag földben nevelt zöld vagy virágzó növényekhez, hidrokultúrához is. A vas adalék megakadályozza a vashiányból adódó levélsárgulást.
 Celaflor® Careo® 2in1 táprúd rovarirtószerrel
Három hónapon keresztül tápanyaggal látja el növényét, ugyanakkor leöli róla a tripszet , a tetveket és egyéb kártevőket.

vissza
Termékajánlatok
Letölthető katalógusok, szórólapok:
„A növényvédőszerekkel és vegyszerekkel óvatosan bánjunk.
A használat előtt olvassuk el a címke és a termékleírás utasításait.”


Evergreen Garden Care főoldal Substral főoldal Celaflor főoldal Naturen főoldal