Karácsonyi kaktusz

Schlumbergera truncatu (Zygocactus truncatus)
Karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz a virágzási idejéről kapta a nevét, hiszen a szeretet ünnepén a leggyönyörűbb. Kedvelt szobanövény, mely egyszerű tartás

Karácsonyi kaktusz eredete, leírása
Őshazája a Brazília, ahol a trópusi, vagy szubtrópusi őserdők fáin él. Rövid nappalos növény. Örökzöld, évelő növény, amelynek szárai levelekből állnak. Virága lehet fehér, aranysárga, narancssárga, rózsaszín, lila vagy a piros különböző árnyalatai. Egy kifejlődött növény kb. 45-50 cm nagyságra nő meg.

Fényigénye
A karácsonyi kaktusz fényigénye elég magas, így világos szobában kell tartani, de úgy, hogy közvetlen tűző napfény ne érje. A nyár folyamán nyugodtan kitehetjük a kertbe vagy akár az erkélyre is.

Az ősz alatt több sötét órára, árnyékos helyre van szüksége, hiszen ez indítja el a rügyképződését és így lesz sok virág rajta. Ezért egy olyan szobát válasszunk neki, amit nappal világos, este viszont nem ér napfény, ha pedig ez nem megoldható, sötétedéstől reggelig takard le pl. egy dobozzal.

Hőigénye
Szeptember végétől alacsonyabb, kb. 15-17 fokos hőmérsékletet kíván, így a fűtött szobában nem fog virágokat fejleszteni. Ha a virágok megjelentek tehetjük egy világosabb helyre, de ha ott sokkal melegebb 23-25 fok van, az lerövidíti a virágzási idejét. A virágzás után, a nyugalmi időszakban szintén hűvös, de világos helyen érzi jól magát. A száraz levegőt nem tűri jól, ezért, ha nálad mégis az van, rakj a cserép alátétjébe kis kavicsokat vagy permetezd meg rendszeresen vízzel.

Vízigénye
Bármelyik időszakát tölti is a növény, sose hagyd, hogy földje felszíne teljesen kiszáradjon. Viszont mértékkel kell locsolni, mert a túl sok víztől könnyen elrohadhatnak a gyökerei, elpusztulhat tőle. Szeptembertől novemberig csökkentsük a vízmennyiséget, majd novembertől a bimbók fejlődése miatt növeljük újra a mennyiséget. A virágzás utáni időszakban megint ritkábban kell locsolni. A növekedési időszakában pedig a legfontosabb a vízmennyiség, ezért akkor rendszeresen, többet locsold.

Karácsonyi kaktusz tápoldatozása
A karácsonyi kaktusz tápoldatozására a növekedési időszak alatt van szükség, de ekkor sem kell túlzásba esni, elég havonta egyszer vagy kétszer. Virágzó növényeknek való tápoldat alkalmas neki.

Schlumbergera tartása virágzás után:
Elvirágzás után hűvősebb, de világos hely kell neki. Ekkor is öntözzük, de ritkábban, mint virágzás során. Áprilistól, mikor beindul a növekedési időszak több vizet és már tápoldatot is kaphat. Ekkor tehetjük melegebb, világosabb helyre. Májustól szeptemberig akár kertbe, teraszra is kitehetjük, de ne tűző napra. Szeptembertől biztosítsunk neki nyugalmi időszakot, csökkentsük a vízmennyiséget, de novembertől ismét locsolhatjuk többet, hogy szép és sok bimbót növesszen.

Újravirágoztatás:
Újra virágoztatáshoz mindenképp szükséges a sötétítés a növénynek, hogy beinduljon a rügyképződés. Ősszel már több sötétebb óra szükséges neki, ez megoldható sötétebb helyen vagy akár letakarással. Novembertől több vízre van szüksége a bimbók fejlődéséhez, így növeljük meg a vízmennyiséget, de ekkor se locsoljuk túl.

TIPP: A letakarás lehet minden nap este héttől - reggel nyolcig, akár egy papírdoboz segítségével is, ha nem tudunk neki sötétebb helyet biztosítani.

Átültetése:
A fiatalabb növényeket érdemes évente vagy kétévente átültetni, de az idősebbeket nem bolygassuk olyan gyakran, elég csak három- vagy ötévente. Az átültetést a növekedési időszak elején, tavasszal végezzük el. A kaktusznak nem felel meg az általános virágföld. Az átültetéshez használj készen vásárolható kaktuszföldet vagy jó a tőzeges virágföldből és homokból készült keverék is.

Szaporítása:
A szaporítását vízben és földben is elvégezheted:

  • A kis dugványt tedd vízzel megtöltött pohárkába, de ne lepje el a víz a növényt teljesen. Kb. három hét múlva megjelennek az első kis gyökérszálak, ekkor ültethetjük át földbe.
  • A növekedési időszak elején csippents le néhány szártagból, leveléből álló darabot, és hagyd 1-2 napig száradni a levegőn, majd ültesd nedves kaktuszföldbe, esetleg a homok és tőzeg keverékbe. Eleinte csak párásítással adj neki vizet, nehogy kirohadjon, de 2-3 hét elteltével már öntözheted is

Betegségei, kártevői:

  • Ha a levelei megsárgulnak és puhák, túlöntözted a kaktuszt, mérsékeltebben öntözd.
  • Ha a levei fonnyadnak, az ellenkezője történt, túl kevés vizet kap, ezért öntözd gyakrabban.
  • Kártevők nem szokták megtámadni, de ha igen, valószínűleg takácsatka vagy pajzstetű a tettes.

 

 

vissza
Letölthető katalógusok, szórólapok:
„A növényvédőszerekkel és vegyszerekkel óvatosan bánjunk.
A használat előtt olvassuk el a címke és a termékleírás utasításait.”


Scotts főoldal Evergreen Garden Care főoldal Celaflor főoldal Naturen főoldal